Jake jsou základní otázky, které si položíme před koupí nových bruslí ?
Mezi různými značkami a modelovými řadami bruslí existují velké rozdíly a to především ve střihu brusle, použitých materiálů, zpracování a také v ceně.
Platí pravidlo, že čím vyšší model si vyberete, tím je bota pevnější, je vybavena nejnovějšími technologiemi, lepším vystužením a kvalitnějšími materiály. Takže čím vyšší model, tím je brusle uzpůsobena pro větší zatížení(tudíž má větší odolnost) což ocení hlavně hokejový hráči na vyšší úrovni.
Máme 4 druhy základního dělení podle velikosti
Šířka bruslí se nesmí podceňovat !
Nejnovější číslování FIT PERFORMANCE SYSTEM u značky BAUER
Nový Performance Fit systém nahrazuje letitý systém šířky D a EE novými variantami Fit 1, Fit 2 nebo Fit 3.
Nejedná se ovšem o pouhé přejmenování tradičních šířek a přidání třetí. Performance Fit systém přichází se třemi unikátními profily. Každý z profilů Fit je optimalizovaný v oblasti paty, kotníku, nártu a celkové šířky. Nový systém šířek tak dovolí, aby modelovou řadu (Supreme X Vapor) neurčoval tvar nohy, ale aby si mohl hráč modelovou řadu vybrat podle preferencí bruslení. Jednoduše „let your game pick your skates!“
To znamená, že jakmile jednou objevíte svou správnou Fit šířku, můžete si brusle z řady Vapor nebo Supreme vybírat jen a pouze podle vašich bruslařských dovedností a preferencí.
FIT1 (D) – Nízká hloubka paty, výška nártu a zábal kotníku, úzká šířka kotníku = celkově úzká noha
FIT2 (E) – Střední hloubka paty, výška nártu a zábal kotníku, střední šířka kotníku = střední šířka nohy
FIT3 (EE) - Vysoká hloubka paty, výška nártu a zábal kotníku, široká šířka kotníku = celkově širší noha
Minimálně pro první výběr správné šířky doporučujeme navštívit některou z našich prodejen (Hradec Králové nebo Chrudim ), kde vám zkušení pracovníci dokáží pomoci s výběrem nejen správné brusle, ale i velikosti nebo právě zmiňované šířky.
Každý model brusle je určen pro určitý herní styl daného hokejsty a jeho bruslení. Proto se pojďte s námi podívat, které brusle jsou pro váš herní styl to pravé.
1. Rekreační bruslař
Brusle pro rekreačního hokejstu/bruslaře klade důraz na pohodlou vnitřní výstelku a nízkou tuhost boty, aby se v ní člověk cítil příjemně i při delším pobytu na ledě. Nevýhodou těchto modelů je nízká ochrana v oblasti chodidel a kotníků při nastřelení pukem. Výhodou je pak především nízká pořizovací cena, pohodlí jako v klasických botách.
2. Poloprofesionál a nadšený amatér
Brusle se vyznačují nejnovějšími technologiemi, které najdete i v profesionálních modelech, ale jsou stále za rozumnou cenu. Brusle mají vyšší tuhost, díky použitému karbonovému materiálu, podrážky s perforací, vystužené jazyky, symetricky tvarovanou výstelku s odvodem potu a další profesionální technologie, které díky ceně jsou dostupné.
výběr poloprofesionálních bruslí zde
3. Profesionál
Brusle, které mají opravdu vše. Použití nejnovějších technologí, materiálů i postupů při výrobě zajistí maximální kvalitu. Brusle jsou maximálně tuhé a tvrdé. Ochrana je samozrejmě na nejvyšší možné úrovni a díky použitým materiálům nabízí i maximální komfort. Brusle disponují funkčními materiály, které odvádí vlhkost, měkkou výstelkou po celé botě. Brusle jsou vyrobeny z paměťové pěny a speciální vložka poskytuje 100 % oporu pro přenos energie. Brusle jsou díky odlechčeným materiálům také extrémně lehké.
výběr profesionálních bruslí zde
Díky možnosti tepelně tvarovat brusle v horkovzdušné troubě si můžete v případě mírného nepohodlí vnitřek brusle přizpůsobit přímo na nohu. Pozor, ale na to aby brusle byli uzpůsobeny možnosti tepelně tvarovat ( najdete v popisu produktu)V případě, že by jste si nebyli jistí obrattě se na nás buď na Facebooku, Instagramu nebo na našeho experta a rádi vám poradíme. Brusle si můžete nechat vytvarovat u nás na prodejně v Hradci Králové, kde máme speciální troubu na vypékání/ tvarování bruslí.
Na úvod je nutno napsat, že je třeba používat speciální vypékací pec určenou pro vypékání hokejových bruslí, případně horkovzdušnou troubu. V žádném případě nepoužívat trouby klasické či plynové - to by brusle nesnesly.
Teď už k vypékání:
- Troubu vyhřejte na 90°
- Než se trouba vyhřeje, vyndejte z obou bruslí stélky a povolte tkaničky tak, aby šly po nahřátí snadno nazout
- Poté vložte brusle do trouby a zkontrolujte, že se nikde nedotýkají stěn a holder se nedotýká spodku grilu
- Nahřívejte maximálně 3,5 minuty
- Po této době brusle vytáhněte, vložte stélky a obujte brusle
- Ihned po obutí zatlačte pořádně paty do bruslí a brusle utáhněte (POZOR! Při utahování tkaniček dbejte na to, abyste tkaničky netahali směrem nahoru, ale do stran, tak aby nebyl nápor na očka, která by tak mohla utrpět škody)
- Když jsou brusle nazuté a utažené, postavte se do rovného postoje (nikoliv hokejového, není třeba ohýbat kolena). V této pozici vydržte 5 minut. Nikam nechoďte, pouze stůjte v této pozici.
- Dalších 5 minut poté seďte a čekejte. Po 5 minutách můžete brusle sundat. Opět pozor při rozvazování! V ideálním případě vytáhněte vrchni 3 nebo 4 očka, aby šla brusle snadno vyzout a bota tak nebyla nijak namáhána, pořád bude totiž snadno formovatelná
- Ná závěr nechte brusle pořádně vychladnout. Ideálně do dalšího dne.