Broušení bruslí

Broušení je samozřejmě mimořádně individuální věc. Někdo potřebuje brousit po třech ledech, někdo po třech letech. Zásadním pravidlem ale je, že bychom se v bruslích měli cítit pořád stejně, a nebát se brousit třeba i před nejdůležitějším zápasem v sezóně.
Publikováno: 23. 6. 2020 2:00

Broušení je samozřejmě mimořádně individuální věc. Někdo potřebuje brousit po třech ledech, někdo po třech letech. Zásadním pravidlem ale je, že bychom se v bruslích měli cítit pořád stejně, a nebát se brousit třeba i před nejdůležitějším zápasem v sezóně.

Matně si vzpomínám, jak jsme v elévech nosili po tréninku nabrousit brusle, a pak jsme všichni před tréninkem jezdili přes prahy a lavičky, abychom brusli zas ztupili. Jak to tedy udělat, aby byla brusle pocitově stále ostrá tak akorát? Stačí zvolit správný žlábek! Hrana bude po nabroušení ostrá vždy stejně, rozdíl bude právě v hloubce žlábku. A tím se dostáváme k otázce, která je pro broušení zásadní.

Jak správně zvolit hloubku žlábku?

Při vybírání žlábku, je potřeba vzít v potaz několik faktů a informací o bruslaři. Důležitým aspektem, jsou kromě zkušeností bruslaře, i jeho váha a síla v nohách. Proč? Žlábek je vlastně rádius, který vytvoří brusný kotouč mezi hranami a označují se (na brusce Pro-Sharp) číslem 6 – 40. Čím nižší číslo, tím je žlábek hlubší.

Pokud zvolíme hluboký žlab (6-11), bude brusle působit velice ostrým dojmem. Při zatížení se bude více bořit a bruslaře podrží v zatáčce. Při brždění bude ale muset bruslař vyvinout více síly a zatlačit do ledu. Právě díky boření, je hluboký žlábek označován za pomalý, ale obratnostní.

Takzvaná „devítka“, neboli žlábek 9, je nejčastějším žlabem pro děti. Ty potřebují, aby je brusle podržela, ale zároveň se, díky své váze, tolik neboří. Zajímavostí je, že například v severských zemích, brousí brusle dětem naopak spíše mělce (16 a více), a to z toho důvodu, aby musely pracovat více nohama, a nespoléhaly na to, že je brusle sama podrží.

Žlábky, které označujeme jako „zlatou střední cestu“, tedy 12-15 jsou používané nejčastěji. Brusle bruslaře podrží, ale zároveň ho pustí do brzdy, aniž by se musel bát o kotník.

Poslední pomyslnou skupinou jsou mělké žlábky, označované číslem 16 a více. Ty jsou především pro zkušené bruslaře, kteří dokážou brusle v zatáčce udržet silou v nohách. Jsou označovány za rychlé, naopak vyžadují více prostoru pro zatočení právě díky menšímu boření,.

Zkušený bruslař může se žlábky více experimentovat a vybrat si, jaký bude pro něho ten nejlepší. Naopak, pokud si nezkušený bruslař zvolí hluboký, půjde mu jen těžko zabrzdit, a pokud sáhne po mělkém, budou se mu rozjíždět nohy.

Žlábek tedy máme. Teď už je na personálu, aby správně seřídil stroj, zarovnal výšku hran a správně je strhl. K zarovnávání hran se používá speciální měrka, která odhalí, pokud je některá z hran vyšší. V takovém případě je nutné tuto hranu více zbrousit. Po přebroušení přichází další, velice důležitá část– strhnutí hran. Broušením dochází k třepení materiálu, ze kterého nože jsou, a v případě, když by ke stržení nedošlo, brusle by působila ještě tupějším dojmem, než předtím. Výjimkou jsou pouze nože pokryté karbonem, který zabraňuje právě výše zmiňovanému třepení. Takové nože se buď nestrhávají vůbec, nebo pouze speciálním brouskem.

Proč mít brousek nebo vidliču ve své výbavě?

Brousek ani vidlička samozřejmě nikdy nenahradí plnohodnotné broušení. Může být ale velmi dobrým pomocníkem, pokud se hrana opotřebením lehce naruší například šlápnutím na nečistotu, nebo beton. Stržením hrany docílíme krátkodobé opravy. To se může hodit třeba během tréninku nebo zápasu. Následně ale doporučujeme určitě brusli přebrousit! Třeba u nás na prodejně v Hradci Králové, kde brusle brousíme na švédské profi brusce Pro-Sharp AS 1001 na počkání.

 

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.
ask expert
Zeptejte se experta na inline
Jsme online Po–Pá: 08:00 – 16:00
Václav Novák
Produktový specialista
Hradec Králové
Kontakt na pobočku
Chrudim
Kontakt na pobočku
Kontaktujte nás